Forebygging og håndtering av diaré hos unge kalver: Forstå symptomene, årsakene, belastningen og løsningene for et vanlig helseproblem

Diaré er et av de vanligste helseproblemene som påvirker unge kalver. Den kan ha stor påvirkning på dyrets helse og produktivitet, samt tid og ressurser som kreves for å ta seg av det. For å forebygge og effektivt håndtere diaré hos kalver er det viktig at de som tar seg av dem kan gjenkjenne de tidlige symptomene og skille mellom milde og alvorlige tilfeller.

Mulige konsekvenser for kalver som har av diaré*

*i løpet av den første måneden etter fødselen

ØKT DØDELIGHET


57 % av dødsfall blant kalver forårsakes av diaré

REDUSERT FERTILITET

Sannsynligheten for drektighet reduseres med en faktor på 0,85

REDUSERT MELKEPRODUKSJON

Melkeproduksjon i første laktasjon kan reduseres med 350 kg

Slik oppdager du om en kalv har diaré

En av symptomene på diaré hos kalver er en endring i avføringens konsistens. Hvis avføringen er tynnere enn vanlig, eller hvis det er tilgrising av halen og halepartiet, kan dette være et tegn på at kalven har diaré. Avføringshyppigheten kan også øke, og avføringens lukt kan bli råtten eller sur. I tillegg kan avføringens farge variere fra gulaktig til grønn eller svart, og det kan være slim, blod, fibrin eller fordøyd blod (melena) i avføringen.

Slik skiller du mellom mild og alvorlig diaré hos kalver

For å bestemme riktig fremgangsmåte for en kalv med diaré er det viktig først å vurdere hvor alvorlig tilstanden er. Hvis det er et mildt tilfelle, kan det være nok å sørge for rehydrering med  f.eks.  elektrolytter. Hvis diaréen er alvorlig, er det nødvendig med en mer intensiv behandling og kontakte veterinær. Faktorer som bør vurderes når man skal bestemme hvor alvorlig et tilfelle er inkluderer blandt annet å holde øye med kalvens appetitt, sugerefleks, holdning, bevegelse, vekt, pels og rektal temperatur. Vi anbefaler å kontakte veterinæren for å bestemme den beste fremgangsmåten ved milde eller alvorlige tilfeller av diaré.

Slik avgjør du om kalvens appetitt er påvirket over flere dager

Mengden melk kalven fôres med, skal være minst 10 % av kalvens kroppsvekt. Det å bestemme om appetitten er påvirket av diaré, er avgjørende for å bestemme hvilke tiltak som skal gjøres. Derfor er det viktig å registrere ved hver fôring om kalven ikke drikker melken den får. Det kan være nyttig å bruke et enkelt registreringsverktøy for å holde oversikt og bedre kunne sammenligne morgen- og kveldsfôringen.

Klikk på knappen nedenfor for et eksempel på et enkelt registreringsverktøy.

Hvorfor får kalver diaré?

Det er flere ulike årsaker til diaré hos kalver, inkludert mislykket immunisering fra råmelk, dårlig ernæring generelt eller infeksjon av virus, bakterier eller parasitter. De vanligste virusårsakene til diaré er rotavirus og koronavirus, mens den vanligste bakterieårsaken er E. coli K99. Noen patogener, som rotavirus og Cryptosporidium (parasitt), finnes på de fleste gårder og kan ødelegge tarmslimhinnen, noe som igjen fører til diaré. Andre patogener, som E. coli, produserer toksiner som kan føre til dødelige sykdommer.

Slik forebygges diaré

For å forebygge diaré hos kalver er det viktig å forstå hvilke patogener som finnes på gården. Avføringsprøver kan brukes til å identifisere vanlige agenser som forårsaker diaré. Hurtigtester til bruk på gården kan detektere rotavirus, koronavirus, E. coli og Cryptosporidium. PCR-testing eller dyrking er andre laboratoriealternativer. Prøver skal tas fra minst 5 kalver og skal ikke tas fra gulvet eller fra kalver som behandles med antibiotika.

I tillegg til å identifisere patogener er det flere andre tiltak som kan gjøres for å forebygge og behandle diaré hos kalver. Det er viktig å sørge for at kalvene får nok råmelk, siden dette kan bidra til å styrke immunsystemet deres og beskytte dem mot infeksjon. Andre viktige verktøy inkluderer riktig ernæring, god hygiene, vaksinasjon og konsultasjon med veterinæren.

Maksimere kalvens immunitet

Uansett hvilke patogener som forårsaker diaréen, er maksimering av kalvens immunitet via råmelk og vaksinasjon grunnlaget for forebygging og håndtering av diaré.

Råmelk – 3 tiltak

På grunn av de høye nivåene av antistoffer og andre gunstige bestanddeler som insulin, vekstfaktorer, fett og energi som er til stede i overgangsmelken er rett fôring viktig.

Kvalitet

Ideelt sett får nyfødte kalver råmelk med en BRIX-verdi over 24 %, hvilket anses som høy kvalitet.

Mengde

Sørg for at kalven får minst 4 liter (eller 10 % av kroppsvekten) råmelk innen 2 timer etter fødselen, og ytterligere 3-4 liter innen 24 timer etter fødselen.

Oppfølging

Det kan være gunstig å gi en kalv opptil 0,5 liter råmelk eller overgangsmelk per fôring den første uken etter fødselen, siden det kan redusere effekten av skadelige patogener i kalvens tarm.

Optimalisering av råmelkkvaliteten gjennom vaksinasjon

I tillegg til å gi nok råmelk er det viktig å sørge for god hygiene ved melking, oppbevaring og fôring av råmelk for å sikre overføring av immunitet fra mor til kalv.

Videre kan det å gi kalvens mor en enkelt dose vaksinasjon 12–3 uker før kalving øke nivåene av antistoffer mot rotavirus, koronavirus og E.coli K99 i råmelken som gis til kalven tidlig i livet. Gjennom serum IgG‑prøver er det mulig å bruke diagnostikk for å vurdere om råmelkhåndteringen er tilfredsstillende.  Veterinæren kan hjelpe deg med å ta og analysere prøvene.

Forebygging er nøkkelen

Virus som rotavirus og koronavirus kan ikke kureres med antibiotika. Derfor er forebygging gjennom riktig biologisk sikkerhet og vaksinasjon den eneste måten å kontrollere virusene på. Det er for tiden ikke noen vaksinasjon tilgjengelig for å forebygge diaré forårsaket av Cryptosporidium, men det er andre tilgjengelige alternativer for forebygging og behandling. Snakk med veterinæren om hva som kan gjøres.

Hvis de som tar seg av dyrene, forstår viktigheten av tilstrekkelig råmelktilførsel, vaksinasjon og god renslighet, kan du forbedre helsen og produktiviteten til dyrene og forbedre dyrevelferden på gården. Kalvediaré kan forebygges og håndteres riktig ved å være proaktiv og gjøre de nødvendige tiltakene.

Kontakt

Kontakt veterinæren for å lære mer om hvilke verktøy du skal bruke for å ta håndteringen av kalvehelse til det neste nivået på gården din.

NO-NON-221200003